

_KS_
_FOR ALLE HF-ELEVER_

FÅ SVAR PÅ:
DOWNLOADS:
LINKS:

"Hvad er KS?"
Alle elever på HF-uddannelsen skal gennemføre ”KS”.
"KS" er en forkortelse for Kultur- og samfundsfaggruppen.
Faggruppen består af fagene Historie B, Samfundsfag C og Religion C.
NF

KS
Du får en grundlæggende forståelse af, hvordan historie, samfund og kultur hænger sammen – både lokalt, i Danmark og i verden.
Vi lærer om vigtige historiske begivenheder, hvordan samfundet fungerer i dag, samt om forskellige religioner, værdier og måder at se verden på.

"Hvordan er eksamen i KS?"
Alle elever skal op til to KS-eksamener
Flerfaglig eksamen med alle tre fag
Eleven skriver en synopsis på baggrund af et bilagssæt, som forsvares til en mundtlig eksamen på 30 minutter. Til stede er holdets faglærere og en intern censor. Læs mere HER.
Én enkeltfaglig eksamen i et af fagene
Eleven udtrækkes til en mundtlig prøve i ét af de tre KS-fag. Eleven trækker et spørgsmål og bilag, og der gives 60 minutters forberedelsestid. Herefter følger 30 minutters mundtlig eksamination. Til stede er holdets faglærer i det udtrukne fag samt en ekstern censor i samme fag. Læs mere HER.


"Den flerfaglige prøve"?
Den flerfaglige prøve indledes med, at eleven alene eller i en gruppe på 2-3 elever trækker et bilagssæt. Bilagene indeholder billeder, tekster og statistik med relation til et af de gennemførte undervisningsforløb.
Efter trækningen af bilagssættet udarbejdes det skriftlige produkt (synopsis) over mindst 15 timer fordelt på mindst en uge, efter undervisningen er afsluttet.
Den flerfaglige synopsis skal have et omfang på 2-4 sider (2.400 anslag inkl. mellemrum) + eventuelle bilag og skal som minimum indeholde:
-
Forløbets titel (overskrift)
-
En fællesfaglig problemformulering
-
Oversigt over de problemstillinger, der er arbejdet med
-
En behandling af problemstillingerne ud fra:
-
Det trukne bilagsmateriale
-
Stof fra alle tre fag
-
Relevant supplerende materiale, som eksaminanden selv finder
-
-
Konklusioner på arbejdet med problemstillingerne
Når synopsis er afleveret, venter den flerfaglige prøve, som har en eksaminationstid på 30 minutter. Den afholdes typisk lige før jul, hvor holdets faglærere samt en fagperson, der ikke har undervist eleverne, er til stede.
Eksaminationen indledes med elevens præsentation på 6-8 minutter, hvor de opstillede spørgsmål og svar præsenteres. Herefter udvikler eksaminationen sig til en samtale mellem de tilstedeværende.

"Den enkeltfaglige prøve"?
Et af de tre KS-fag udtrækkes, og eleven går til prøve i dette fag. Der deltager en ekstern censor ved den enkeltfaglige prøve.
For alle tre fag – historie, samfundsfag og religion – gælder, at den enkeltfaglige mundtlige prøve afholdes på grundlag af en opgave med ukendte spørgsmål og et ukendt bilagsmateriale. Opgaven er knyttet til et af de gennemførte undervisningsforløb.
Opgaven består af:
-
Et tema med problemorienterede spørgsmål, der dækker de taksonomiske niveauer i faget
-
Et bilagsmateriale på 1,5-2 normalsider à 2.400 enheder
-
Forskelligartede materialer i videst muligt omfang
Der indgår opgaver fra mindst fire forløb, heraf mindst to flerfaglige og mindst ét enkeltfagligt. Hver opgave anvendes højst tre gange på samme hold.
Eksaminationstiden er ca. 30 minutter, og der gives ca. 60 minutters forberedelsestid. Opgaven med bilagsmaterialet udleveres ved forberedelsestidens start.
Prøven indledes med eksaminandens præsentation og former sig derefter som en samtale mellem eksaminand og eksaminator med udgangspunkt i opgaven.